DAY CARE CENTER FOR THE INTELLECTUALLY DISABLED, BEER SHEBA

Collaborated with GYEONG-OH, CHUNG / TAE-JIN, LEE

featured images

 

view from the North East

 

main concept

7개의 우물이 있는 마을

“우물 주변으로 집들이 모이기 시작했다. 집과 집 사이는 길이 되고 공공 시설이 들어와서, 그 곳은 일상이 담기는 마을이 되었다.”

브엘세바에 지어지는 새로운 요양시설은 정신장애를 가진 성인들을 위한 집으로서, 환자와 간호인, 관리인등 이용하는 다양한 부류의 사람들의 편의를 위한 공간과 시설을 제공한다. 각각의 단위병동은 환자들의 집으로, 중정은 마을 공원으로, 치료실은 학교 혹은 놀이터로 역할하며, 복합적인 공간의 집적과 분리 및 섬세한 동선 구획을 통해 환자들이 여느 일반인과 다를 것 없는 일과를 누릴 수 있도록 했다. 본 요양시설은 특수한 장애를 겪는 환자를 지역사회로 부터 고립시키고 분리하는 방법의 보살핌이 아니라, 지적장애인 커뮤니티가 지역사회 안에 수용되어 함께 숨쉬고 걸어갈 수 있도록 연결하고 개방하는 방향으로 설계 되었다. 더 나아가서는 요양시설 안에서 일어나는 다양한 시민참여 프로젝트를 통해 환자들의 회복과 치료를 돕는 것과 더불어, 지역사회에 기여하고 상생하기 위한 시도가 이루어지는 플랫폼으로서 기능할 수 있다.

 

SEVEN WELLS VILLAGE

“There were wells.
Houses began to gather around.
Streets were born, followed by Public facilities.
It became a village where everyday lives are embraced.”

The new day care center in Beer Sheba aims to provide a homey village for the mentally handicapped adults, where the users find all the spaces they may need and want for their well being. Each mother group becomes their homes, courtyards become their public parks, and the treatment rooms their schools and playgrounds. Here in the new day care center, the residents’ lives will be dignified and cherished as nowhere else. The new day care center tirelessly and constantly seeks ways to improve the quality of its support and care for both residents and the staffs, for which the architecture plays a significant role. Every design decision has been made solely to better accommodate the special needs of the building users, and the results are successfully presented in every corner of the building. The residents and staffs will find the space in and around the building not only effective but also attractive to visit and dwell upon. Furthermore, the building is mindful of the public beyond the registered members, and it actively engages itself to the community and contributes to the neighborhood.

 

phasing

PHASING STRATEGY / FUTURE DEVELOPMENT
Each phase aims to present a compact structure of the building, driven by a constant grid system for which the courtyards play a key role. The grid structure is optimized for the building respond to the future growth without having to adjust existing use. Interior spaces are easy to extend and stretch via the systematic beam and girder structure. Further required spaces such as therapeutic pool or extra service areas for larger number of residents may be readily planned in the future due to the flexibility of the structure.

 

master plan

LAND USE / LOT DEVELOPMENT
The existing condition of the site has been reflected on the new site plan in order to minimize the required cost on the construction. The current access road, Yona Bogla Street, will be directly connected to the main entrance of the new care center. Furthermore, considering the existing topography of the site, the ground level of the building is set on 253 meter above the sea level, which will be presented in new landscape design with street walls towards the Aba Achimeir Street. The street wall design on the existing slop towards the main street will be completed with the phase I, so that border condition serves the public free from the future growth of the building. The day care center is designed to provide a number of public spaces near the prospective pedestrian access. Passers-by and the surrounding communities will find their places sit and rest on the site, as the center provides public facilities including a café, public fountain and park.

 

street view

urban exvironment

URBAN CONTEXT / FAÇADE DESIGN
The day care center shows considerate gestures towards its context, via which the center actively involves itself to the neighborhood and contributes to the community. In order to encourage the use of public pedestrian access, the day care center offers a number of public programmes on the South side of the site. A public café, fountain and garden are dedicated to the local community, which will bridge the day care center and the neighborhoods in the vicinity. Facing the main street, Aba Achimeir Street, a long and horizontal street wall is designed to enrich the living condition within the city. Set lower than the North East peak, the single story building sits on 253 meters above the sea level, which enables the roofscape in resemblance of archeological site of the old city of Beer Sheba to convey and present the new identity of the city for the public. The roofscape can be fully observed from the upper levels in the surrounding buildings in every direction, and also from the eye level of pedestrians on the North East side of the site.

 

drop off area

ACCESS, PARKING, and ENTRANCES

Vehicles approach to the main entrance via a gate and ramp from the Yona Bogla Street on the North East side of the site. Parking area, which supports nine handicap parkings and twenty ond regular parkings, and drop off zone are located on the North West corner of the building. The main access to the building provided for pedestrians is as same as for vehicles, and a separate route penetrating the café façade is provided for those who come to the building from Aba Achimeir street, where a number of public facilities welcome the visitors and passers while presenting the identity of the building.

 

plan

INTERIOR DESIGN

Among the most desired for the residents is an ordinary everyday life that dignifies and uplifts their being. The new day care center is to become a village, a town, and a city for the residents to live, play, rest and interact. The interior space is going to provide a sense of a small village where the residents’ varying need are met and their everyday life is fully embraced. The mother groups are homes, the communal spaces are streets, and the courtyards become public squares and parks. Each function is given properly designed spaces to serve the users, yet they are all born from the same grid system. As a city does, the day care center presents both complexity and diversity in its layout.

 

BUILDING USE ON A DAILY ROUTINE

mother room

1. Mother Group Units (08:30 – 10:30)
The main idea for mother group units is to provide “home” for the residents. Each and every mother group is given; niches for wheel chairs to be stored at the entrance, a courtyard dedicated to the group, and their own toilet and storage spaces. The dedicated courtyards generate natural ventilation while bringing natural light into the room. Each mother group has openings towards the street and also towards the communal space inside the building, via which the residents have visual connections with other users, staffs and also with the public. Mother groups are finished with wood patterned vinyl sheets that are durable and also easy to clean and replace. Walls and ceiling are finished with wooden panels to create homey atmosphere and calming tone. On the walls facing the streets and the circulation area are built-in shelves mounted from bottom to top. In each mother group, one can access to the neighboring groups via dedicated courtyard and the common courtyard, which is a part of the flexibility that the building is well characterized with.

 

center courtyard

2. Center Courtyards (10:30 – 12:00)
The center courtyards play a role as public squares in the building, located at the very core of each phase, which are to be occupied throughout the season as indoor and outdoor activity area. The courtyards can be reached from every direction, as they provide multiple entrances. Natural light is brought into the building through the courtyards, and the roof structure can be easily manipulated when shades are needed. The flooring material used in the spaces extends to the courtyards in order to provide a sense of continuity and compactness of the building. As much as the other features in the building, the courtyards play a critical role to achieve flexibility of the building. They perform as the soft joints between phases where two complete spaces meet and grow to one.

 

dining area

3. Dinina Areas (12:00 – 13:00)
At the spacious corner of the communal space where the borders of phase I and II meet, the residents are to gather with staffs to eat and rest during meal time. Adjacent to the courtyard, the dining area well gains a green view, natural light and ventilation. For the dining area is merely defined with any fixed walls or furniture built-in, the space can serve for multipurpose such as a reception area, a sitting area, an activity space, or an exhibition hall. There are two dining areas that serve for twenty people to dine at the same time, one near the main entrance hall in phase I and the other at the communal space in phase II, which means that the number of eighty residents will divide into two groups.

 

treatment

4. Treatment Rooms (13:00 – 14:30)
Any types of group activities or therapies that cannot be held in the mother group will be found in varying sizes of treatment rooms. The treatment rooms may be compared to public buildings of the village where the residents meet the neighbors and socialize in group activities. In each phase, different size of rooms composes a cluster that shares the same purpose and function. The treatment rooms are clustered in order to create a special flexibility within the programme; between the treatment rooms are movable walls that can be removed as needed, and two medium sized rooms become one larger space. The courtyard located next to the treatment room can be occupied, as the users open the sliding door and ex1tend the space towards the outdoor.

 

green courtyard

5. Green Courtyards (14:30 – 16:00)
The public park can be found in the common courtyards. The outdoor space surrounded by masonry wall of 4.5 meter height provides an enclosed green space where varying activities may be held. Visual connections are carefully controlled towards the outside, while the space is completely open to the sky. Playful pattern of openings on the side walls allow wind ways and create playful shadows changing throughout the day. The indoor flooring materials are found again in the green courtyards as they continue to expand, which helps the users to be drawn to the outdoor space more easily. Certain parts of the common courtyards are design as gardens where greeneries bring the nature scenery to the building. The common courtyards contribute to the high level of flexibility of the building. As they provide a direct access to the dedicated courtyards on their sides, mother groups are able to occupy the common courtyards for their private uses when needed. Furthermore if the number of residents increases in the future, the common courtyards can be easily turned to mother groups, for they share the same structure and basic material use. Without having to spend excessive amount of time or money, the day care center will be able to earn an extra number of mother group easily.

 

program zoning

PROGRAM ZONING

The day care center is composed of four different zones that are distinguished by their functions: nursing mother groups, therapeutic mother groups, common activity areas, and administrative and service areas. Each zone is defined or adjoined by varying types of courtyards.

1. Nursing Mother Groups: Nursing mother groups are situated in line facing the North East side of the site, cuddled down in the rising topography. This layout guarantees the nursing groups to gain the calmest and most secure atmosphere within the building.
2. Therapeutic Mother Groups: Therapeutic mother groups are located along the South West side, creating the main façade of the day care center in a way to indicate the identity and main character of building to the public.
3. Common Activity Areas: Treatment rooms, communal spaces, and center courtyards are located in between the lineal layout of two mother groups in order to provide easy accesses for the residents and staffs approaching from either side.
4. Administrative and Service Areas: Both administrative and service areas are near to the entrance hall, but they are each given properly separated spaces so that there will no interruption for either function. Staffs will find their own facilities such as locker rooms and toilets in between mother group units in each phase, and there is a resting place for staffs only in the dedicated patio set away from the residents.

 

circulation

CIRCULATION and COMMUNAL SPACES
The circulation system is a combination of a spine structure and circular routes. The main access, the spine, runs along the longitudinal axis of the building, from and around which the circular routes grow and reach to each mother group, treatment rooms, and courtyards. The overall width of the circulation space has been kept to 2.2 meter minimum so that wheel chairs can have two-way access throughout the building. The way-finding within the building has been made simple for the residents, as well as for the staffs. Given the fact that there will be users in varying levels of mobility, the cay care center is planned as a single story building without any unnecessary elevation changes or steps. Openings are designed in different dimensions, sizes, placed in changing heights, and the residents and staffs will be given dynamic play of visual connections within and around the circulation space.

 

structure

STRUCTURE
The structure is driven from a straightforward grid system (10.2 X 2.4) X (10.2 X 2.4) in order to prepare the building for future extension or renovation. Prefabricated concrete beam and column system achieves a high efficiency in the construction process, and this enables the future modification or disassembly fairly manageable.

 

 

axonometric

SUSTAINABILITY
Climate control inside the building is achieved by passive design. The single story spaces allow the natural light properly controlled and distributed from the ceiling, and the louver structure and eaves filter the strong sunlight throughout the season. Wind ways are created in between the rhythmical play of building mass, which effectively helps natural ventilation. Furthermore, common courtyards located inside the building are designed with water features that cause cooling effect for the adjacent spaces. The roof structure enhances sustainability of the building as well. Solar panels collect the natural light and recycle the energy resources, and the green roof filters the strong day light to control the building climate. The building design itself supports the idea of sustainability, for the modules in the grid structure allows the building to manageably adapt to future growths and changes without requiring any unnecessary demolition or reconstruction process.

 

Comments are closed.